Een andere blik: van ‘samen ouderschap’ naar ‘ouderschap naast elkaar’
Parallel Solo Ouderschap (PSO) richt zich niet op de relatie tussen de ouders maar op de relatie tussen de ouder en het kind. PSO gaat ervan uit dat ouders niet per se in onderling overleg dus ‘samen’ het ouderschap vorm hoeven te geven.
Wanneer de onderlinge communicatie tussen ouders (langdurig) onder druk staat is dat namelijk heel moeilijk.
PSO werkt vanuit de visie dat ouderschap ook ‘naast elkaar’ kan plaatsvinden.
Beide ouders richten zich op de band met het kind. De ouders hebben oog voor de behoeften van het kind en kunnen de aandacht hierop gericht blijven houden.
De strijd tussen ouders vervaagd steeds meer naar de achtergrond en wordt uiteindelijk tot een minimum gebracht.
Vanuit de PSO krijg je als ouder (weer) zicht op wie je zelf, als ouder wilt zijn en hoe je dit vorm kunt geven. Je leert hoe om te gaan met uitdagingen die op je pad komen en hoe je uit de strijd of het conflict kunt blijven. Als ouder zal je meer rust ervaren en in staat zijn om op een constructieve manier mee te bewegen in de uitdagingen. Je wordt ondersteund en gemotiveerd om op eigen kracht een situatie (spanningen of provocaties /uitdagingen van de andere ouder) op te kunnen vangen door geleerde inzichten en vaardigheden toe te passen.
Een PSO traject bestaat uit gesprekken met een Procesbegeleider PSO. Deze Procesbegeleider is een deskundige op het gebied van conflictdynamiek, (echt)scheiding en opvoeding en heeft de opleiding gevolgd tot gecertificeerd Procesbegeleider bij Praktijk PSO te Deventer.
Naast de begeleidingsgesprekken krijg je oefenopdrachten voor thuis. Tijdens de gesprekken krijg je inzichten in jezelf en de processen die te maken hebben met jouw persoonlijke situatie. Er wordt ruimte gegeven aan bezorgheden over je kind(eren) en wat jij als ouder hierin zou kunnen betekenen. Met aandacht voor jouw normen en waarden krijg je weer grip om zelf opvoedingskeuzes te kunnen maken.
Een PSO traject duurt gemiddeld 3 tot 6 maanden.
PSO zal ook jouw inzicht in het gedrag van de andere ouder vergroten.
Je hebt geen invloed op hoe de andere ouder zich gedraagt of zich uit. Wel kun je anders leren reageren waardoor de andere ouder een andere reactie zal geven of, op den duur, er een verandering zal plaatsvinden. Hierdoor ervaren ouders dat zij weer de regie in handen hebben. Jullie onderlinge verschillen worden verdraagbaarder en de andere ouder behoudt zijn/haar bestaansrecht in het leven van jullie kind(eren).
PSO kan als individueel oudertraject ingezet worden. Het kan ook als onderdeel toegepast worden in een ruimere vorm van hulpverlening. Je kunt als ouder alleen het traject volgen of beide ouders volgen ieder bij een eigen Procesbegeleider het traject.
PSO wordt door Grietje Verkleij zowel op locatie als (deels) online aangeboden in Nederland en België.
De situatie is nu toch echt anders, heel fijn!
De spanning is weg, en goed dat we gesproken hebben over vroeger. Om te horen hoe zij de scheiding heeft beleefd destijds...
Hoi Grietje, ik wil je nogmaals bedanken voor je hulp, het heeft echt geholpen :)
Als jij erbij zit worden er veel meer zaken besproken, die we met z'n 2en niet bespreken..
Over de rol van de stiefouder, dat heb ik helemaal niet in de gaten gehad..dat het voor haar ook moeilijk is..
Een 1 op 1 gesprek is toch heel fijn, dat je ook alleen voor een positieve verandering kunt zorgen, ik kan nu weer verder.
In het begin zag ik het niet zitten om met m'n ex alles weer op te moeten rakelen.. maar als ik zie hoe het nu gaat is het zo goed geweest om dit te doen..
De angel is eruit, dat geeft meer rust...nu kan ik beter met hem praten over lastige dingen.
Eerlijk is eerlijk, ik had er niet veel van verwacht.. Dit is eigenlijk juist wat we nodig hadden.
Ik ben geen echte prater, over emoties enzo. Maar zo vanachter het scherm gaat dat gemakkelijker. Wel zou ik graag ook eens echt met elkaar aan tafel gaan als ik er aan toe ben!
De kinderen? Nou... die snappen er niets van... dat we zo doen tegen elkaar. Ze vinden het eigenlijk maar vreemd dat we geen ruzie meer hebben!
Kijk eens Grietje, we hebben een foto gemaakt om je te laten zien hoe het ritueel is gegaan. Deze foto hebben we ook aan de kinderen laten zien.
Jij confronteerd me wel.. maar dat is goed. Want nu zie ik de dingen beter en kan ik mijn eigen reactie ook beter begrijpen en bijsturen.
Hoi Grietje, dank je wel voor het nuttige verslag. Ik heb er veel aan.
Ik moet zeggen dat ik de gesprekken die we online hadden met z'n drieën als zeer fijn heb ervaren. Je kan goed luisteren en biedt op alle fronten een passend idee voor een eventuele oplossing.
Beste Grietje,
hartelijk dank voor alle goede gesprekken. Ik heb er veel van geleerd en veel aan gehad.
Alle goeds!
Dag Grietje, we hebben nog even beraad gehouden en je hebt gelijk; we hebben momenteel geen concrete gespreksonderwerpen behalve dat we je nog fatsoenlijk wilden bedanken voor je bemiddeling! Bij deze dan namens ons beiden. Als moeder en ik er in de toekomst behoefte aan zouden krijgen, zullen we zeker weer contact met je opnemen.
Spreeklocaties & werkregio's :
Alle rechten voorbehouden | Verkleij Mediation (2016-2024)